KEY_WORD Главная
 
KEY_WORD Состав масла
 
KEY_WORD Косметические продукты
Cosmetics
 
KEY_WORD Composition Саmеlinа sativa oil
 
KEY_WORD Natural ingradients for cosmetics
 
KEY_WORD Статьи  Publications
 
KEY_WORD Контакты  Contact
 
KEY_WORD Анализ токоферола
(витамина Е) в маслах
Determination tocopherols in oils
 
KEY_WORD Эфирное масло тысячелистника
 
KEY_WORD Milfoil essence  oil
 
 

Анализ токоферола (витамина Е) в маслах Determination tocopherols in oils

СПОСОБ КОЛИЧЕСТВЕННОГО ОПРЕДЕЛЕНИЯ ТОКОФЕРОЛОВ (ВИТАМИНА Е) В МАСЛАХ.

Determination tocopherols in oils The content of vitamin E (tocopherols) in natural vegetable oils used in alimentary, cosmetic and pharmaceutical products has been determined using microcalorimetry.As is shown, the quantity of tocopherols is an oil quality index. The high content of vitamin E is determining for choice of oil as ingredient of creams and oil dosage forms since it is an important fat-soluble vitamin. The kinetic method for the determination of vitamin E based on the capability of the tocopherol to inhibit the reactions of radical liquid-phase oxidation was used in the work.The proposed method for tocopherol determination can be used to control the oil quality and the presence of synthesized antioxidant additions.

КОЛИЧЕСТВЕННОЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ АНТИОКСИДАНТОВ В СЛОЖНЫХ ПРИРОДНЫХ ОБЪЕКТАХ (нефтяные фракции, пищевые масла, масляные и углекислотные экстракты).

В последние  годы собран обширный экспериментальный материал как in vivo  так и  in vitro, подтверждающий  высокую активность токоферолов  (витамин Е, антистирильный витамин)  как  липидного антиоксиданта.  На модельной реакции радикального окисления токоферол  проявляет себя  как мощный  ингибитор окисления.  На этом основан  кинетический метод определения  суммарного количества гомологов токоферола в натуральных жирных маслах. Для пищевых масел пересчет концентрации антиоксидантов на концентрацию  токоферолов дает данные, хорошо совпадающие с литературными значениями.

Разработанный в Институте химии нефти СО РАН (г. Томск) метод микрокалориметрии предлагается центрам стандартизации, заводским лабораториям   для  количественного определения витамина Е и определения общей антиоксидантной активности масел, экстрактов.  Отличительная особенность  изобретения состоит в том, что период индукции окисления регистрируется на кривой тепловыделения, и он прямо пропорционален концентрации антиоксиданта-токоферола. Задачей разработки  является повышение точности  и упрощение методики определения токоферолов, внедрение нового метода  с большими аналитическими возможностями.

Возможное применение: В фармацевтической, пищевой  промышленности.  Контроль витамина Е в маслах пищевых, жирах животных, контроль качества  масел (степени окисления), определение антиоксидантов в БАДах и   расчет  рационального суточного потребления антиоксидантов. 

Microcalorimetric method for Study of Antioxidant Activity of

Natural Lipid Fractions Natalia V. SizovaInstitute of Petroleum Chemistry,  SB RAS, 634055, Academichesky ave.3, Tomsk, Russia, Fax: (3822) - 491457          E-mail: sizovaNV@mail.ru            The search for new effective natural antioxidants (AOX) for the purpose to apply them in dietotherapy and cosmetics is now a task of the great importance. The metabolism supposes radical processes and action of endogenous antioxidants in human organism, but the radical body’s disbalance requires increased concentrations of antioxidants. The preliminary analysis of antioxidant activity of new extracts is carried out through the model reactions. The purpose of this investigation is a measurement of antioxidant concentrations in lipid fractions of plants.  Objects of investigation. The natural fatty oils of vegetable origin have been studied:1) unrefined oils: sunflower, cameline, cedar, rape-seed, and wheat-germ; 2) refined oils: sunflower, cameline, soya, and almond. Carbon-dioxide extracts: salvia (Salvia gen.); rosemary (Rosmarinus officinalis); high cranberry (Viburnum opulus); carrot (Daucus), hawthorn (Crataegus), milfoil (Achillea), fennel (Foeniculum vulgare). Essence oils: Siberian fir (Abies Siberica), Absinthium (Artemisia jacutica Drob.), essential oils of Siberian fir supercritical CO2-extract (Abies Siberica). Hydrocarbonic extract: cranberry press cake (Oxicoccus Palustris).Method. The measurement has been carried out with the isotermal microcalorimeter MCDP-2, designed and produced in the Institute of Petroleum Chemistry, SB RAS. The model reaction of cumene oxidation with azobisisobutironitrile as initiator has been carried out at 60 oC. The basic stages of reactions of radical chains continuation (reaction II) and their break at the inhibitor-antioxidant (reaction VII) are cited:                                  k2                               RH + RO·2    ®     ROOH + R·                                                        (II)                                        k7                                InH + RO·2    ®     ROOH + In·                                                    (VII)The concentration of the antioxidants can be calculated by the formula: , where the initial concentration of antioxidants [AOX]0 (mol/l)is related to induction period t, and the rate of initiation wi (l/mol∙s), f is stoichiometric coefficient of inhibition, and n is a number of  functional groups.Results. Experimental curves for the initiated cumene oxidation with added oils and extracts show that the heat evaluation (W) is proportional to the chain continuation or break of peroxyradicals. It is evident, that all objects demonstrate AOX activity of various efficacies. The induction period t was registered in presence of active AOX whereas the weak AOX decrease the rate of oxidation wox. The objects investigated were divided into two groups. The calculation of the concentration of antioxidants ([AOX]) and their effectiveness expressed as the rate constant of peroxyradical-antioxidant interaction (k7) is possible for the first group of strong AOX. Generally, the lipid fractions contain the homologues of tocopherols, which are strong antioxidants. The essential oils and many carbon-dioxide extracts contain weak AOX, for which only the decrease in the rate of oxidation is determinable.Thus, the proposed microcalorimetric method is a universal procedure for studying of AOX-activity of natural lipid fractions of any nature. This accurate and simple-to-use method allows to determinate the content and ability to accept the peroxyradicals.

Публикации:  

1.«Способ количественного определения токоферолов в растительных маслах». Патент  Опубл. 27.03.2005. БИ №9, 2005 г.

2. Сизова Н.В. Перспектива применения натуральных растительных экстрактов для стабилизации пищевых и косметических продуктов.  Материалы конференции «Биоантиоксидант» , 25-26 октября 2006 г., Москва.- С.240-241.

3.Сизова Н.В.,  И.Ю. Попова.  Cодержание антиоксидантов в экстрактах растительного сырья, полученных сверхкритической экстракцией. Химико-фармацевтический журнал.- 2006- Т.40.- №4. – С.29-33.

4.Сизова Н.В., Андреева Н.Ю. ОПРЕДЕЛЕНИЕ ВИТАМИНА Е В РАСТИТЕЛЬНЫХ МАСЛАХ МЕТОДОМ МИКРОКАЛОРИМЕТРИИ. Химико-фармацевтический журнал, 2007, том 41, №6, стр.49-52.

5.Отчет по договору № 14/03 ИХН СО РАН с НИЦ ЭР «ГОРО».  АНТИОКСИДАНТНАЯ АКТИВНОСТЬ ЭКТРАКТОВ РАСТИТЕЛЬНОГО СЫРЬЯ, ПОЛУЧЕННЫХ СВЕРХКРИТИЧЕСКОЙ ЭКСТРАКЦИЕЙ.

Владельцы интеллектуальной собственности.

1. Микрокалориметр, МКДП-2, произведенный в Институте Химии Нефти  Сибирского отделения  РАН по оригинальной конструкции. Великов А.А., Вичутинский А.А. //Дифференциальный микрокалориметр.  Авторское свидетельство СССР N1437696. Бюллетень изобретений. 1988. № 42. С.171.

2. Патент  № 224205 заяв. №2003116 887 принят 5.06.2003 Опубл. 27.03.2005. БИ №9, 2005 г. «Способ количественного определения токоферолов в растительных маслах».

 

 
Создание сайта: Веб-студия R70